Kiitollinen jokaisesta päivästä

Syöpä on ollut läsnä juontaja, sisällöntuottaja Heidi Willmanin elämässä pienestä asti. Heidi oli vasta yhdeksänvuotias, kun hänen äitinsä menehtyi rintasyöpään. Myöhemmin geenitutkimusten kautta selvisi, että myös Heidillä on rinta- ja munasarjasyövälle altistava geenivirhe. Geenivirheestä kuultuaan Heidi halusi saman tien poistattaa rintansa, mutta tarkemmissa tutkimuksissa selvisi, että hänellä oli jo rintasyöpä.  

Syöpä todettiin onneksi aikaisessa vaiheessa, ja hoidot tepsivät. Heidi kävi juuri kahdeksanvuotiskontrollissa, josta sai puhtaat paperit. 

“En halua elää pelossa, joten olen ollut jo pitkään siinä ajatuksessa, että olen terve. Vuosikontrollien lisäksi käyn oma-aloitteisesti verikokeissa noin puolen vuoden välein, jotta saan seurattua omaa terveydentilaani.” 

Avoimuus auttaa 

Sairastuttuaan Heidi puhui syövästä kaikille avoimesti. Sairaudesta oli kerrottava myös silloin vielä alakouluikäisille tyttärille. 

“Aluksi itkettiin sylikkäin, mutta sitten oli helppoa. Ei tarvinnut esittää mitään, kun lapset tiesivät, mistä kaikki johtuu.”  

Kun Heidin tutut kuulivat sairaudesta, osa heistä ei uskaltanut ottaa häneen yhteyttä, koska eivät tienneet, mitä sanoa. Heidi pitää tärkeänä, että sairastunut tietää, että tukiverkko on lähellä. 

”Ei siinä tarvitse sanoa mitään, kunhan on lähellä. Voi vaikka pyytää kahville tai lenkille tai viedä oven taakse lämpöisiä korvapuusteja. On äärimmäisen tärkeä juttu, että tuki ja läsnäolo osoitetaan.” 

Heidi rohkaisee myös muita sairastuneita olemaan avoimia sairaudestaan ja puhumaan läheisilleen. Asian kanssa on helpompi olla, kun mitään ei tarvitse peitellä. 

Pidä pää pystyssä 

Vanhempiensa tavoin Heidi on energinen ja positiivinen ihminen, mistä on ollut paljon apua eri vaiheissa. Heidi päätti, ettei sairautta jäädä voivottelemaan. 

“Tällaisten asioiden ei tarvitse antaa nujertaa. Ne käydään läpi, pidetään pää pystyssä ja jatketaan eteenpäin.” 

Heidi kannustaakin kaikkia syöpää sairastavia kaivamaan toivon kipinän esiin. 

“Syöpää ei voiteta positiivisuudella, mutta usko ja toivo helpottavat kulkemaan matkan.” 

Rintojen tarkkailu rutiiniksi 

Syövän saaminen nuorena oli herättävä kokemus Heidille: kuka vain voi sairastua. Siksi rinnat on syytä tutkia säännöllisesti. 

”Ei kannata tuudittautua siihen, että syöpä ei voisi tulla nuorille. Myös syöpäseulonnat alkavat aika myöhään. Rintojen tarkkailu kannattaa ottaa rutiiniksi. Rohkeasti kädet tisseille ja kainaloille, ja siitä se lähtee. Jos muutos löydetään aikaisessa vaiheessa, hoidot tepsivät usein paremmin.” 

Heidi muistuttaa, ettei ole olemassa tyhmää syytä mennä lääkäriin: jos kehossa tuntuu jotain, mikä ei sinne kuuluu, varaa aika lääkärille. 

Vaikka Heidillä on terveen paperit, jätti sairaus jälkensä. 

“Se muutti suhtautumista elämään. Pysähdytti ja järisytti. Opin sen, että kenenkään huomisesta ei voi koskaan tietää. On vain tämä hetki. Pitää olla kiitollinen, että on terve, katto pään päällä ja ruokaa pöydässä.”